O eAtlas

  Vnašanje še poteka.

  PREDGOVOR

  Vsebino nacionalnih prispevkov so vnesli številni raziskovalci, večinoma člani mreže EUCALAND, pa tudi drugi kolegi. Vsebina je bila pripravljena in naložena v okviru projekta FEAL. Poskušali smo navesti osebe, ki so opravile raziskavo. Opravičujemo se za napake in pozabljene osebe. Če opazite napačno spomin, nas kontaktirajte. Hvala za sodelovanje!

  CILJ

  FEAL e-Atlas o Evropskih kmetijskih krajinah (EAL) je osnovan na podatkih, ki jih kontinuirano zbira Institut za raziskovanje Evropskih kmetijskih krajin (EUCALAND), parner v projektu FEAL. Začelo se je v letu 2010 s ciljem opisti EAL, njihovo zgodovino, razvoj, karakteristike, pomen za ljudi itd. Posebna pozornost je namenjena tistim krajinam , ki izginevajo zaradi opuščanja rabe ali uniformiranosti krajine - pogosto kot rezultat napačno vodene politike podpor ali globalizacije in tudi zaradi marginalizacije lokacij v ekonomskem smislu. E-Atlas presega zgolj opis, zbiral naj bi tudi podatke, ilustracije in znanje evropske kulture, kulturne dediščine, proizvodnih načinov in navad povezanih s kmetijsko krajino.

  FEAL Atlas se osredotoča na 16 krajinskih tipov v katerih so lacirani študijski primeri: Dahesa, krajina rečnih delt, kmetijska krajina, sušne krajine, višavja,Huertas, Gorske krajine, travniki, odpra polja, sadovnjaki, pašniki, podeželska območja, Semi Bocage, terasate krajine, vinogradi, gozdni travniki. Ti FEAL so prevedene v vseh 7 jezikov partnerskih držav kot tudi ves FEAL projekt. Ostale EAL so na razpolago samo v angleščini.

  IDEJA

  e-Atlas je osnovan na metodi postopnih korakov udeležencev. Člani Eucland od leta 2010 opišejo en tip krajine letno - v skladu z enotno shemo, ki je opisana v EUCLAND priročniku. Delo se bo nadaljevalo in vsakdo je dobrodošel pri sodelovanju. Odvijajo se redna srečanja in izdajajo publikacije. Za več informacij lahko obiščete domačo spletno stran. Iz teh razlogov se obseg informacij za vsak EAL razlikuje. Včasih boste našli informacije za 2 deželi, v drugih primerih za 10. Vsako leto leto se doda nov niz informacij, fotografij zemljevidov in podatkov.

  SODELUJTE

  Če bi radi priskrbeli polen opis ali zgolj ilustracije, podatke, zemljevide, prosimo kontaktirajte: secretariat@eucalandnetwork.eu

  Lahko postanete tudi polnopravni član EUCALAND in sodelujete na srečanjih in pri projektih.